Emekçi Kadınlar Günü

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gnünü Nedeniyle Yönetim Kurulu Karanfiler Dağıttı.Derneğimizde  saat 10:00 da başlayan etkinliğe  Katılımda bulunan canlarımızla beraber  katledilen bütün kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.Saygı duruşunun ardında Dernek Başkanımız günün anlam ve önemi için şunları söyledi;

Saygı değer canlar

8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan 40 bin kişinin daha iyi koşullar altında çalışmak için grev yapmaları üzerine grevi engellemek isteyen polislerin işçileri fabrikaya kilitlemesi ve fabrikada çıkan yangın sonucu 129 kişinin ölmesi sonucu her yıl 8 Mart günü, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmaya başlanmıştır.

Uzun yıllar verilen mücadeleler sonucunda 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması resmen kabul edilmiştir.

Ancak çoğunlukla lafta kalan ve yeterince önemsenmeyen Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın haklarının hatırlanması, başta ülkemiz olmak üzere kadına zulmün hala had safhada olduğu ülkelerde kadın sorunlarının dile getirilmesi açısından önemli olan bu gün daha etkili faaliyetlerin yapılması bakımında önemli bir gündür.konuşmasına devam eden KALKAN  Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından birçok Avrupa ülkesinden önce kanuni hakları verilen kadınlarımızın bu haklarına yeterince sahip çıkmaması sonucu bugün ülkemizdeki kadın hakları Avrupa ülkelerinin hemen tamamından çok daha geridedir

13 yıllık bu iktidar döneminde kadına şiddet yüzde bin yedi yüz artarak 5410 kadınımız cinayete kurban gitmiştir yani her güne bir kadın cinayeti işlendiği halde kendileri için bir gecede maaş artış kararı alan meclis kadın cinayetleri ve çocuk istismarı hakkında tek kanun çıkartmamıştır.

Ne kadar ilginçtir ki, bunca şiddete rağmen bu iktidar oyunun yüzde 67’sini kadınlardan almaktadır. Eğitim sistemimiz felç edilerek ezber sistemi ile sorgulamayan cahil nesillerin yetişmesi amaçlanmaktadır. Sözde kadına verilmiş gibi görünen haklar ise aslında kadını hayatın içinden çekmeye yönelik sinsi düzenlemelerdir. Her kadının en az üç çocuk doğurması, süt izni adı altında 2 yıla kadar kadınlara izin verilmesi kulağa hoş gelse de, bu yöntemle özel sektörü kadın işçi çalıştırmaktan uzaklaştırmak, kamu kurumlarında da kadın istihdamını en aza indirmek hedeflenmektedir. Bu şartlarda işverenlerin kadın çalıştıracağını düşünmek hayal olur. Sağlık bakanı ne diyor; bir kadın için en iyi kariyer annelik, yani ev kadınlığı. Kadını iş alanından çektiğinizde sosyal alandan da geri çekmiş olursunuz. Eve kapatıp eşine mahkum biri haline getirerek istediği gibi yönlendirip yönetecektir. Oysa bizim kadınlarımız daha çağdaş eğitimli ve bilinçlidir.  Geleceğimiz için çocuklarımız için derneğimize gelip laik ve demokratik haklarımızı koruyup çocuklarımıza bunu miras olarak bırakmalıyız.

Bakın sevgili canlar, eğer bizler buralara sahip çıkmazsak yarın burayı da elimizden alırlar. Yanına bir minare diker, cami olarak, medrese olarak kullanırlar. Olmaz demeyin, nasıl Hacı Bektaş’taki dergaha cami yapıp el koydular, bu gün kendi dergahımızı parayla ziyaret ediyoruz. O durumlara düşmemek için, bu vebali taşımamak için, özelikle siz kadınlarımızdan isteğim bu.  Bakın buraya en çok şu an erkekler sahip çıkıyor. Oysa kadını kapatan, üstüne kuma getiren, şiddete maruz bırakan cemaatler kadınlarla ayakta. Kermesler yaparak, kapı kapı dolaşarak sahip çıkıyorlar. Sizlerde artık duyarlı davranıp iç çekişmelerden uzak kalıp, bu tuzaklara düşmeden, inancımızın temeli olan hoşgörü ve sevgiyle kenetlenip derneğimize hizmete devam edelim.

Hepinizin dünya emekçi kadınlar gününü kutlar saygılar sunarım. Konuşmanın ardında dernek başkanımız tarafında etkinliğe katılan bütün kadınlara karanfil verdi..

 

Etiketler